De rol van vertrouwen in het verminderen van pijn

Heb jij pijn of last van angst?
Functioneert jouw lichaam niet meer zoals vroeger?
Zou je kunnen stellen dat je jouw lichaam niet meer kunt vertrouwen?

In pijn of angst is het leven bijzonder onaangenaam.
Je hebt dan (even) geen controle meer over het functioneren van je lichaam.
Dan kun je je werkelijk gevangen voelen in je eigen lijf.

En daarbij komt ook nog:
pijn en angst zijn meestal onzichtbaar voor anderen, dus je krijgt ook nog allerlei ongemakkelijke situaties met andere mensen: misverstanden… onbegrip.
=

Vertrouwen in de werking van je eigen lijf
Voor het verminderen van pijn is vertrouwen in je eigen lijf heel belangrijk. In de werking ervan. Maar hoe krijg je vertrouwen als je dat niet hebt? Hoe krijg je vertrouwen weer terug als je het verloren bent?

Wist je dat een menselijk lichaam – in welke toestand het ook maar verkeert – moe, in pijn, ernstig ziek – bezig blijft om de harmonie en het evenwicht tussen alle organen en cellen te behouden en te herstellen? Ja, het hele organisme is – binnen de mogelijkheden van die toestand – op en top actief om jouw bestaan te laten voortduren.

Er is geen enkele lichaamscel die zegt bij het zien van een ongeneeslijk ziekte die tot de dood gaat leiden: “Fuck You!”.
Of ‘Bekijk het maar, het heeft nu toch geen zin meer. Ik kap ermee”.

Nee, geen enkele cel doet dat.
Lichaamscellen zijn als dat beroemde strijkorkest op de zinkende Titanic dat maar bleef doorspelen… trouw, ontspannen, tot het eind.
=

Grip verliezen en grip hervinden
Vertrouwen op je lichaam betekent dat je erop vertrouwt dat al die ontelbare chemische processen per seconde gedaan worden voor jouw bestaan. Wie heeft jouw lichaam daartoe opdracht gegeven? Waar komt die enorme levensdrang vandaan?

Omgekeerd:
als je op een bepaald moment in je leven dat vertrouwen in de zelfheling van je lijf verliest, dan verlies je alle grip.

Want jij kunt zelf niets doen aan een ziekte, helemaal niets.
En je voelt je dan gedwongen om artsen en apotheken toe te laten in je leven. Dat is op zich niet verkeerd.

Maar wat zou er kunnen gebeuren wanneer jij de enige kracht in jouw leven, die in dienst staat van jou, zijn of haar eigen gang laat gaan? Ik heb het over jouw immens complexe en immer hardwerkende lijf met triljarden chemische processen per seconde! Hoe zou het voelen wanneer die zelfhelende processen laat gebeuren – zonder die te verstoren met allerlei gedachten en gevoelens van angst, afkeur en wantrouwen?

Milton Erickson noemde het vertrouwen in je eigen lichaam vertrouwen op de werking van je Onbewuste. En hij zei: “Je weet een heleboel, alleen je weet niet dat je het weet.”
=

Wat als het niet lukt om grip te hervinden?
Wat kan er aan de hand zijn wanneer je geen grip krijgt over pijn?

 • Je denkt te weten hoe je zelf die pijn kunt beoordelen… in zijn karakter, in zijn geschiedenis en in zijn toekomst. Je trekt daardoor conclusies die vaak voorbarig zijn. Ze kunnen waar zijn en ook onjuist. Hoe dan ook, die conclusies zullen een eigen leven gaan leiden.
  Heb je bij jezelf weleens waargenomen of je bij pijn – als je erover denkt – in de richting van oplossingen en vertrouwen gaat of in de richting problemen en angst?

  In de sfeer van angst leveren conclusies meteen meer pijn op. Er zijn mensen die zich bij een eenmalige steek in hun hoofd afvragen: “Zou ik een tumor hebben? Is dit de voorbode van een hersenbloeding?” Dergelijke vragen doen iets in je brein en lichaam dat zich vroeg of laat zal laten gelden.
  =

 • Je weet niet (meer) hoe je de sensaties van pijn sec kunt ervaren. Dus zonder conclusies, zonder voorkeur of afkeur, zonder te vergelijken met het verleden, zonder bewust of onbewust toekomstvoorspellingen te maken. Of je bent bang dat je de pijnsensaties niet kunt verdragen. Of je neemt niet genoeg tijd om na het voelen van de pijn die sensaties te ‘integreren’ in je lijf, om die nieuwe waarnemingen te laten inzinken totdat ze zichzelf transformeren in kracht.
  =

 • Het is moeilijk om in te zien dat je – in pijn en angst – te maken hebt met een paradoxale levenswet: je krijgt pas controle wanneer je de controle loslaat. Het proces van pijn verminderen is hetzelfde proces als ‘ontspannen’ en ‘in slaap vallen’: je kunt het niet actief doen of opeisen.
  =

Durf jij naar pijn en angst te kijken alsof het een probleem bij een ander is? Op de een of andere manier als een soort buitenstaander nieuwsgierig te aanschouwen van wat er eigenlijk precies gebeurt? Zoals je soms naar een brand kijkt in het huis van een ander?

Wil je weer meer grip krijgen op je eigen lichaam via de kracht van je Onbewuste, mail of bel me dan, via ‘CONTACT‘.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *