Wat zijn de vier algemene kenmerken van chronische pijn en/of psychische problemen?

In mijn praktijk begeleid ik mensen met (chronische) pijn, angsten, depressies, add en adhd. Tussen deze mensen bestaan er uiteraard veel verschillen, maar ze vertonen ook een aantal opvallende overeenkomsten. En waarschijnlijk lees jij deze blog omdat je nu op de een of andere manier te maken hebt met pijn en/of angst.

Ik noem die overeenkomsten de vier ‘algemene kenmerken’ van mensen met chronische pijn en/of psychische problemen. Die vier kenmerken worden niet als zodanig genoemd in de DSM <de Diagnostic and Statistical Manual (of mental disorders), de categorieënbijbel van psychiaters>.

Hier komen ze:
=

1 – Gevoelig voor suggesties

Mensen met chronische pijn en/of psychische problemen zijn sensitief van aard. Ze zijn gevoelig voor suggesties en specifieke woorden.
=

2 – Vechten

Mensen met chronische pijn en/of psychische problemen vechten of tegen anderen of tegen zichzelf. Er is altijd iets niet goed (genoeg), er is altijd wel iets wat weg moet of vernietigd moet worden. Of iets wat niet mag. Of iets wat ontweken moet worden. Dit vechten berooft een mens van diens levenskracht — soms tot wel 90% van diens dagelijkse energie — en het levert hem of haar nooit gezondheid op.
=

3 – Te grote of te kleine stappen

Mensen met chronische pijn en/of psychische problemen nemen meestal te grote stappen in de richting van hun doel, en soms te kleine stappen. Ze raken daardoor snel gefrustreerd en verliezen hun geduld. Dat ongeduld is zeker niet vreemd wanneer je weet hoe overweldigend angsten, kwalen, beperkingen, chaos, emoties, wanen en dwangmatig gedrag kunnen zijn.
=

4 – Gevangen in het denken

Mensen met chronische pijn en/of psychische problemen zitten gevangen in hun denken. Ze ervaren problemen als terugkerend, denken er veel over na en hebben niet in de gaten dat die problemen alleen maar groter en erger worden door al dat denken en door het praten erover. Vrijwel elk probleem en gevoel wordt benaderd via denken in inhoudelijke ordeningen (wat is het, waardoor komt het, door wie, wanneer gebeurt het, waarom heb ik dit?). En de enorme invloed van innerlijke beelden op hun stemmingen en gemoed — al dan niet ontstaan uit dat denken in inhoudelijke ordeningen — valt hen vaak niet op.
=

Deze vier algemene kenmerken van mensen met chronische pijn en/of psychische problemen en aandoeningen vormen de basis waarop ik mensen in mijn praktijk begeleid.

=

 

4 reacties

 1. hoi Tura, ik ben nog steeds blij met je boek. Als ik me wat slechter
  voel, pak ik meteen het boek weer op , ik lees het nu voor de 4 de keer.
  Het leven gaat in golven , soms zit ik op de top, en dan weer in het zand.
  Accepteren van wat is. Niet streven naar meer, maar wel naar beter.
  Het boek is mijn leidraad. dankjewel.

 2. pijn-verminderen

  Hoi Frieda, wat fijn dat mijn boek nog steeds van waarde is voor je! En ik weet ook van anderen dat ze het boek na een paar keer lezen ook steeds beter voor hen gaat werken. Jou alle goed toewensend en met vriendelijke groet, Tura

 3. Interessant en heel herkenbaar! Denk dat de psychische kant van chronische pijn nog steeds erg wordt onderschat en dat mensen teveel blijven vechten en zoeken naar dé oplossing om van hun pijn af te komen.

  • pijn-verminderen

   Dank je wel, Suzanne, voor je reactie.

   Psychiater Milton Erickson (1901-1980) boekte opvallend veel goede resultaten bij het verminderen van ernstige pijn (zonder gebruik van medicijnen). Volgens hem bestaat in veel gevallen slechts 1/3 van pijn uit puur lichamelijke kwetsuren en aangelegenheden. De rest, 2/3, is het gevolg van (meestal onbewuste) psychologische reacties op die fysiologische gewaarwordingen en het gevolg van (meestal onbewust) persoonlijk gebruik.

   Elk ‘vechten’ valt onder psychologie. Dat zoeken naar dé oplossing om van de pijn af te komen… is én vechten… én een reactie op een onbewuste aanname (mogelijks zelfs zelfsuggestie) dat die pijn zal blijven.

   Met vriendelijke groet, Tura Gerards

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *