“Interpretatie van pijn bepaalt pijnbeleving”- Onderzoek van UMCG

Onder de titel “Interpretatie van pijn bepaalt pijnbeleving” publiceerde het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) op 24 oktober 2013 de resultaten uit het onderzoek van psycholoog Maaike de Boer: Als mensen hun chronische pijnklachten extreem negatief interpreteren, dan heeft dat een negatief effect op hun pijnbeleving; een meer accepterende houding kan juist een positieve invloed hebben.”


Eerst twee feiten:

  1. meer dan een derde deel van de bevolking heeft last van pijnklachten, waarbij een kwart van hen aangeeft al langer dan 6 maanden pijn te hebben.
  2. En een medische behandeling helpt vaak niet of niet goed genoeg.


“Catastroferen”
De Boer bekeek in haar onderzoek de psychologische mechanismen en de psychologische behandeling van chronische pijn. Ze gebruikt de term CATASTROFEREN, oftewel het “overdreven negatief interpreteren van daadwerkelijke of verwachte pijn”.

Uit haar onderzoek blijkt dat de mate waarin mensen hun eigen pijn negatief benaderen, invloed heeft op de manier waarop zij hun pijn ervaren. Ook kan dit catastroferen leiden tot meer en vaker bezoek aan artsen, en tot meer gebruik van medicijnen. Het verminderen van dit catastroferen moet volgens De Boer dan ook het doel zijn van de behandeling van chronische pijn.
=
=
In mijn praktijk
Vrijwel iedereen met hun chronische pijnklachten heeft daar een “mening” over. Zo ook de meeste mensen die met pijnklachten in mijn praktijk komen. Hun manier van kijken en oordelen is inderdaad, zoals De Boer stelt, van grote invloed op de pijnbeleving. Dat “catastroferen” kan zo sterk zijn dat zelfs pijnstillers niet helpen, en ook andere gangbare hulp van artsen niet werkt.

Wanneer dat het geval is, dan kan dehypnose (=ontladen van hypnose) uitkomst brengen.
Catastroferen is in feite een manier is waarop iemand zichzelf hypnotiseert en dan helaas de “verkeerde kant” op. Want jouw pijnbeleving kan met woorden en ideeën niet alleen verminderd worden, maar ook veel en veel heftiger gemaakt worden. In die richting denkt ook Maaike de Boer als ze stelt: “Een meer accepterende houding kan juist een positieve invloed hebben.”

Ik verminder pijn o.a op basis van de methoden en suggestieve taaltechnieken van de Amerikaanse arts-psychiater Milton Erickson. Hij bewees al tussen 1940 en 1980 met patiënten dat hun interpretatie veel invloed had op hun pijnbeleving. Zijn schatting was dat ongeveer 30 tot 70% van pijn veroorzaakt werd door psychologische reacties. En hij stelde ook: “Verrassend genoeg maakt het voor het gemak waarmee je pijn via (de)hypnose aanpakt vrijwel niets uit hoeveel pijn je hebt!”
=

Nieuw onderzoek naar de werking van hypnose bij pijnverlichting in Nederland
Opvallend is er in Nederland de laatste jaren allerlei onderzoek op het gebied van chronische pijn gedaan wordt.
Arine Vlieger (St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein) en Marc Benninga (Academisch Medisch Centrum) onderzoeken het effect van hypnotherapie op kinderen met veelvuldig voorkomende buikpijn, met medewerking van hypnotherapeut Menko-Frankenhuis.
En er doen negen ziekenhuizen mee aan een vervolgonderzoek naar het effect van hypnose op het verminderen van buikpijn.

 

Literatuur

http://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Pages/Bepalend_voor_pijnbeleving.aspx?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

http://www.ouders.nl/artikelen/hypnose-helpt

http://www.hypnosebijbuikpijn.nl/fantasiaStudie.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *