Ontdek hoe dokters je beter kunnen maken… en hoe zieker

Laatst las ik het weer… in een artikel over ons steeds duurder wordende zorgstelsel: “Ziek worden is geen keuze.” Dat klinkt aannemelijk… maar is dat echt waar?

Mijn eigen ervaring is dat ik mezelf zowel beter en ziek kan maken… dat ik met mijn eigen “instelling” en gedachten mijn ziekte- en gezondheidsproces kan beïnvloeden. En ik ken veel mensen met dezelfde ervaringen. 
Hoe zit dat bij jou? 
En herken je dat, dat ook anderen dan je vrienden, buren en familie je een beter of zieker gevoel kunnen geven… mensen zoals dokters en specialisten!?
=

Iatrogeen
Een iatrogene ziekte is aandoening die veroorzaakt wordt door medisch handelen. Er zijn foutjes en ongelukjes van allerlei aard, maar het kan ook voorkomen dat een arts zodanig “hapert” in zijn sociale en verbale contact met de patiënt dat diens ziekte verergert.
Hoe je met taal en “je persoonlijke instelling” een ziekte of pijn kunt beïnvloeden, daarover gaat het volgende verhaal *:

Psychiater en hypnose-specialist Milton Erickson onderzocht in het midden van de vorige eeuw het wel en wee rondom 300 operaties van twee zeer goede en vergelijkbare chirurgen. Het publiceren van zijn bevindingen en conclusies werd destijds “door hoger hand” verboden.

De ene goede chirurg, voor de helderheid “Dr. Serious” genoemd, was een statige, serieuze man die zijn patiënten zakelijk en direct de waarheid vertelde voor en na hun operatie, als droge feiten. Niets meer en niets minder.

De andere goede chirurg, “Dr Jovial” genoemd, was er een die speelse grapjes maakte, korte anekdotes vertelde en je bijvoorbeeld kon zeggen: “De operatie kan wat pittige gevolgen hebben maar gezien uw huidige lichamelijke staat, meneer/mevrouw …., kan het bij u wel eens gaan meevallen.”

Erickson ontdekte dat er grote significante verschillen waren tussen de resultaten van beide chirurgen. Hij onderzocht het aantal sterfgevallen na de operatie, de aard en de hoeveelheid van bijkomende complicaties, de lengte van het genezingsproces, het aantal dagen van ziekenhuisverblijf na de operatie, etc.
De goede serieuze chirurg scoorde op vrijwel alle fronten het minst goed.

Als ‘beter worden’ te beïnvloeden is, is ‘ziek worden’ dan niet eveneens te beïnvloeden?
Kan ziek worden een keuze zijn?

‘Iatrogene ziekte’ bestaat in elk geval, maar volgens Milton Erickson is het verschijnsel ‘iatrogene gezondheid’ nog van veel groter belang! Zijn advies voor dokters en tandartsen in de omgang met hun patiënten was dan ook: “Everything that you say to them is of significance.”

 

* zie pagina 139-140 uit: Erickson, Milton H. & Rossi, Ernest L. & Ryan, Margaret O. Mind-Body Communication in Hypnosis. The Seminars, Workshops, and Lectures of Milton H. Erickson. Volume III. New York: Irvington Publishers Inc, 1986.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *