Wat te doen wanneer je last hebt van tinnitus?

Tinnitus*. Ook wel oorsuizen genoemd. Ik hoor al jaren twee hoge fluittonen tegelijkertijd in mijn hoofd. Wat kun je doen aan tinnitus?

In maart 2014 liet de 47-jarige Gaby Olthuis uit Nootdorp euthanasie toepassen: ze kon na 13 jaar de tonen en geluiden in haar hoofd niet langer verdragen, ook al was haar lichaam verder gezond.

Als ik google, lees ik dat medici zeggen dat er geen oplossing voor tinnitus is.
En ik zie ook oplossingen voor tinnitus die spectaculair worden aangeboden met Amerikaanse marketingmethoden.

Ik heb voor mezelf maar één oplossing gevonden tot nu toe: vergeten.

 

Vergeten!
Het is een feit dat ik geen fluittonen gewaarword wanneer ik die fluittonen vergeten ben. 😀
En dan kun je je afvragen: is dit niet wat te simpel?

Let op: het beantwoorden van deze vraag kan het optreden van fluittonen in het hoofd veroorzaken!

Nu, tijdens het schrijven van deze blog hoor ik sowieso die twee fluittonen weer.
Wat je aandacht geeft, groeit!
En als ik me er kalm op concentreer, dan ben ik verrast door het volume en de doordringendheid ervan.

Maar zoals gezegd: ik kan die twee geluiden dagenlang vergeten en dagenlang hoor ik ze dan ook niet. Dan heb ik dus geen last van tinnitus!
Of is dat ook te simpel?

 

Vragen die tinnitus kunnen geven
Vanochtend ontmoette ik iemand die problemen had met tinnitus.
En tijdens ons gesprek borrelden de volgende vragen omhoog…

En ja, let nog steeds op, want het lezen van deze vragen kan je fluittonen in je hoofd laten horen!

 1. Bestaat tinnitus wel als ik het vergeten ben?
 2. Hoor ik tinnitus alleen maar op het moment dat ik eraan denk?
 3. Als ik de fluittonen vergeten ben en dus niet meer hoor, “gebeurt” tinnitus dan nog wel op de achtergrond of bestaat het alleen wanneer ik het hoor omdat ik het niet vergeet?

Wat denk jij? 😀

Wat het ook is, één feit is zeker: als je met je aandacht ernaar toe gaat om te checken of die fluittonen er nog zijn, dan krijg je altijd gelijk: “En ja hoor, het is er nog.” (… dus ik heb tinnitus…, denk je dan)
Is dit wat ze vroeger een “self-fulfilling prophecy” noemde?

Vergeten. Dat doe ik graag.
Het is relatief makkelijk.
En het werkt vrijwel ogenblikkelijk.
Dus hoeveel last heb ik zelf van tinnitus: hooguit 5 minuten per week!
Fijn toch!?

En ik durf te concluderen: mensen die gek worden van tinnitus, weten in elk geval (nog) niet hoe te vergeten.
Ik ken Gaby Olthuis niet persoonlijk, noch haar beleving en omstandigheden… maar ik ben bang dat zij deze vergeet-aanpak gemist heeft… of niet wist hoe die toe te passen.

 

Wat denk jij?
Wat denk jij? Bestaat tinnitus wel als je het vergeten bent?
Wat denk jij? Hoor je tinnitus alleen maar op het moment dat je eraan denkt?
Wat denk jij? Als je het vergeten bent en dus niet meer hoort, “gebeurt” tinnitus dan nog wel op de achtergrond of bestaat het alleen wanneer je het hoort omdat je het niet kunt of wilt vergeten?

Wat denk jij?
Schrijf het hieronder, desnoods onder pseudoniem (je ‘verplichte’ emailadres wordt niet vermeld).

 

 

* Wikipedia over tinnitus: “Tinnitus of fantoomgeluid, soms ook oorsuizen genoemd, is een aandoening van het akoestische systeem, gepaard gaande met het horen van sis-, fluit-, brom- of pieptonen in één of beide oren. Deze waarneming wordt door de lijder gedaan maar niet door anderen (95%). Het geluid wordt vooral waargenomen wanneer er geen of minder omgevingsgeluid is en kan zo luid zijn dat het horen wordt belemmerd.”

12 reacties

 1. Tinnitus, wat een wanhoop heb ik mee gemaakt.. Zelfde ervaring als de meeste, ziekenhuis in en uit, testen gehad. Achteraf gelukkig alles in orde, maar toen dacht ik daar heel anders over. Ik was toen 34 geloof ik, nu 39 en sta weer super vrolijk en positief in t leven!

  Uit t ziekenhuis in een zwart gat gevallen , dikke depressie maar opeens was ik het zat en vond dat ik niet moest zeuren, het is maar een piep.. oppakken die handel! Internet opgedoken en een kliniek gevonden in België, maar een jaar wachttijd… maar goed ik hoef alleen maar te weten wat voor therapie ze geven dus heb ik na lang speuren op internet een oefening bedacht die in een simpele versie doet wat ze daar ook doen.

  Dit allemaal is al jaren geleden, als ik nu terug denk naar die tijd kan me gewoon haast niet meer voorstellen dat ik zo enorm in de put heb gezeten. Het mooie ervan is wel dat ik er veel sterker ben uitgekomen, ik ben er zo goed in geworden dat ik het uit en aan kan zetten, echt ongelofelijk.

  hier de oefening..

  1 ga zitten op de bank voor de tv, favoriete tv show op, geluidsniveau dat je net je tinnitus kan horen.

  2 doe je ogen dicht en stop je vingers in je oren

  3 let op je ademhaling en ontspan

  4 luister aandachtig naar je tinnitus

  5 blijf net zolang luisteren totdat je totaal ontspannen bent en dat je je tinnitus niet meer irritant vind, dit kan de eerste keren wel even duren maar goed je hebt de tijd en je zal zien t werkt dus tja.. zorg dat je hartslag op een laag niveau zit en blijft.

  Deze stap is echt het belangrijkste, door dit zo vaak mogelijk te doen geef je een signaal af naar je hersenen dat je jouw geluid niet meer eng vind, dat ze er niet zo op hoeven te letten…. Geen gevaar, foutje is niet belangrijk… je moet je voorstellen dat je hersenen al misschien jaren op defcon 1 staan, grote paniek en de boosdoener is die piep! Let op hou hem in de gaten…

  6 haal nu ineens je vingers uit je oren en doe je ogen open en kijk naar je tv programma

  7 nu even,….. waarschijnlijk voor maar even of zelfs maar 1 seconde en door dit te lezen zal je er teveel op letten waardoor t nog korter kan zijn, maar je ervaart voor de eerste keer dat t stil is……… weg………

  En hoe vaker je dit oefent hoe langer die weg blijft.. je zal de eerste keren snel terug vallen in je oude patroon omdat je nieuwsgierig bent of je piep er nog zit, maar dat geeft niet het gaat vanzelf beter. Ik oefende overal, ogen dicht luisteren en weer open, net zolang tot die weg bleef en ik hem vergeten was.

  Dit in combinatie met stiltes vermijden, achtergrond geluid op je slaapkamer, want daar is het t ergst, gewoon je leven oppakken, ook heel belangrijk., dan gaat het echt goed komen. Achtergrond geluid op de slaapkamer doe ik allang niet meer, dus is niet voor eeuwig, maar wel belangrijk, je hersen activiteit gaat niet uit s nachts, dus helpt t wel om ook onder t slapen je af te leiden, ik heb dit maar een weekje gedaan.

  Soms hoor ik hem na een dag hard werken voor t slapen gaan ineens keihard in mijn linkeroor, dan ga ik expres op mijn linkeroor liggen, lach een keer hard, druk hem naar de achtergrond en val met een glimlach in slaap.

  Ronald Kruyt

  dit was iets wat ik eerder geschreven heb, maar geeft wel een mooi antwoord op je vragen, ik denk dat de meeste mensen wel een vorm van tinnitus hebben, alleen de mensen die er last van hebben, hebben op een bepaald moment in hun leven zo een schrik reactie gehad op een piep die ze ineens vervaarde waardoor de hersenen in paniek modus gaan en ze niet uit dat process komen. De focus moet eraf. klinkt te makkelijk maar mijn tinnitus was rond de 60 db beide oren en nu… wat ik er zelf van maak eigenlijk..

  • pijn-verminderen

   Beste Ronald,

   Dank je wel voor deze prachtige, uitgebreide reactie en voor die bijzondere oefening. Ik ben er stil van.

   Natuurlijk hoor ik mijn piep nu ineens weer keihard maar dat ga ik zo weer vergeten… Het woord ‘tinnitus’ is al genoeg om de twee luide fluittonen in me weer te horen, haha.

   Wat mooi hoe je beschrijft dat je die piep met aandacht en ontspannend ging beluisteren.
   Inderdaad, met ertegen vechten wordt alles alleen maar erger.

   Je kunt niets in het leven vergeten waar veel druk, herrie en heisa omheen gebouwd wordt… Daarentegen leiden accepteren en vertrouwen gemakkelijk en op natuurlijke wijze tot vergeten.

   Ronald, een fijne dag toegewenst!

   met vriendelijke groet,
   Tura Gerards

 2. Beste Ronald,

  Ik heb reeds 5 jaar tinnitus en het vormt een serieuze domper op m’n levensvreugde. Ondertussen heb ik een heel medisch circuit afgelegd en de duurste behandelingen incluis. (TENS, neuromodulatie) De hyperacusis waar ik ook veel last van had heb ik kunnen overwinnen. De tinnitus daarentegen blijft moeilijk.

  Als ik jouw blog lees doet het me fel denken aan TRT in een beknopte versie. Het doet wel deugd om zulk positief verhaal van jou te lezen omdat er op het internet veel negatieve verhalen te vinden zijn.

  Ik ga vast en zeker de oefening met de ademhaling eens proberen en hoop dat het voor mij ook werkt.

  Alleszins van harte bedankt voor je verhaal en het ga je goed!

  • Ja, ik zit ook met erge tinnitus.
   Ik ga neuromodulatie volgen, maar ik had
   graag vernomen of het wel helpt.
   Ben momenteel radeloos ,weet het niet meer.
   Hopelijk mag er iets helpen want zo kan ik
   niet verder.

   • pijn-verminderen

    Beste Stephy,

    Misschien dat John iets over neuromodulatie weet, of iemand anders die hier leest…
    Zelf kan ik daar niets over zeggen, ik heb er geen ervaring mee en hoor er ook weinig over uit eerste hand.

    Het spijt me dat ik je op dat gebied niets kan vertellen dat je zou kunnen helpen.
    Ik wens je alle goeds toe en hoop dat het je beter mag gaan.

    met vriendelijke groet, Tura Gerards

   • Hi Stephy,

    Ik zie nu pas die reactie. Neuromodulatie helpt voor geen meter. Ik heb de duurste behandelingen ondergaan die er bestaan en haalt niks uit.

    Geef anders je mailadres zodat ik kan helpen waar nodig.

    Groeten

    John

 3. wat een onzin verhaal; gaat misschien op voor een lichte variant van tinnitus maar niet voor een invaliderende vorm zoals ik heb. Werkt dit volgens u ook bij ernstige pijn? Zou toch te makkelijk zijn dan zou er niemand meer lijden!!!!

  • pijn-verminderen

   Beste Conny,
   Dank u wel voor uw reactie.

   Vergeten kan bij elke pijn werken, ongeacht de intensiteit van die pijn.

   En wanneer ik over pijn spreek, dan bedoel ik ‘pijnbeleving’. Want pijn is geen concreet verschijnsel dat je kunt meten. Men kan wel meten dat er iets “is”, dat er ‘iets prikkelt’, maar voor de ene mens betekent dat een enorme pijnbeleving en voor de ander is het niets bijzonders.

   Milton Erickson was een psychiater die met behulp van suggestieve taal heel wat terminale patiënten vrijwel pijnloos hun laatste maanden liet beleven toen morfine niet meer voor hen werkte. Volgens Erickson is pijn een persoonlijke ervaring die bestaat uit drie aspecten:
   1-de organische, fysiologische pijn
   2-de manier waarop iemand de eigen pijn en situatie beziet en begrijpt en hoe iemand verwacht dat de pijn er in de toekomst zal zijn
   3-de onbewuste voordelen die iemand heeft dankzij pijn.

   Volgens Erickson kunnen dat 2e en 3e aspect samen voor tweederde van de pijn zorgen.

   Ik kan het ook andersom vertellen: de mensen, bij wie het mij niet lukte om hun pijn te verminderen, waren er allen van overtuigd dat ze hun pijn nooit meer kwijt zouden raken. De kracht van hun overtuiging werkte goed.

   Mijn eerste taak bij verminderen van pijn en het vergeten van tinnitus is dan ook om mensen te bewijzen dat vertrouwen en overtuigingen krachtige dingen zijn. En dat die resultaten leveren, ongeacht de richting die je ermee opgaat.

   Ik kan namelijk met woorden en taal niet alleen pijn en tinnitus verminderen, ik kan met woorden pijn en tinnitus veel en veel erger maken dat je er gek van wordt.

   Conny, in elk geval wens ik u een fijne dag toe.

   Met vriendelijke groet,
   Tura Gerards

 4. Heb nu weer enorm veel last van tinnitus. Deze week met iemand gesproken die ook last had van geluid. Zij vertelde dat je er nooit
  meer vanaf geraakt en dat heeft mij weer de put in gedreven.

  Heb weer zware opstoot van tinnitus. Weet mij geen raad.
  Deze week met iemand gesproken die ook last had van geluid.
  Zij vertelde me dat je er nooit meer vanaf geraakt. Dat heeft mij weer in de put gedreven. Er bestaat echt niks dat mij kan helpen.

  • Goedemorgen Stephy,

   Ik heb dit zelf nu ruim 40 jaar (schat ik): twee hoge harde fluittonen. Schel. Piepend.

   Stephy, je schrijft: “Zij vertelde dat je er nooit meer vanaf geraakt en dat heeft mij weer de put in gedreven.”
   En: “Weet mij geen raad.”

   Ik lees hierin twee dingen:
   1.
   ja, het is waar. Het is inderdaad iets dat niet uit zichzelf meer weg zal gaan.
   2.
   Je bent geschrokken en je VECHT met dit feit. (excuus dat ik even zo direct ben)

   Mijn ervaring is dat tinnitus heel goed VERGETEN kan worden.

   Ik heb mijzelf daarop getraind en dat vergeten gaat uitstekend. Ik hoor de twee fluittonen nu weer wel, door hierover te schrijven, maar de laatste keer dat het me opviel, is alweer een week geleden.

   Die hogen tonen zijn er wel altijd maar ik merk ze niet meer op. Alleen nu we het erover hebben… nu fluiten ze zo hard dat ik ook weer verbaasd ben dat ik die herrie blijkbaar kan vergeten.

   Mijn ervaring is: als we gaan vechten met tinnitus, zullen we ons er meer en meer bewust van worden. Daar kun je gek van worden. Dan kan tinnitus alle andere geluiden naar de achtergrond verschuiven. Dat is hel en dat wens ik niemand toe.

   Het omgekeerde is goed mogelijk en ik ben het levende bewijs.

   De vraag is dan: hoe kun je tinnitus vergeten?
   Hoe vergeten wij mensen soms onze sleutels?

   Vergeten doe je het best door AANDACHT TE GEVEN aan iets anders dat jij heel fijn, leuk, boeiend en interessant vindt.

   En dat ga ik zelf nu ook weer doen.
   Want ik hoor die twee piepen nu al weer vijf minuten en dat is wat mij betreft genoeg.
   Ik ga er niet tegen vechten, ik berust en geniet van andere dingen. En daar zijn er gelukkig miljoenen van!

   Ik wens jou alle goeds toe, Stephy, en een mooie dag.

   Met vriendelijke groet,
   Tura Gerards

 5. Ik word ook gek van de harde tuut die ik heb in mijn linkeroor.
  Heb er inmiddels een jaar of 3 last van . Maar het lijkt wel of het erger is geworden sinds ik heb gevlogen.
  Heeft iemand hier ook ervaring mee?
  En hoe negeer ik deze harde piep?

  • pijn-verminderen

   Dag Anneke,

   Ik heb dit zelf nu ruim 40 jaar (schat ik): twee hoge harde fluittonen. Schel. Piepend.

   Mijn ervaring is dat tinnitus heel goed VERGETEN kan worden.
   En als je elke dag oplet of die tuut al weg is, zul je die tuut telkens en voortdurend horen en kun je die tuut niet vergeten.

   Dat die tuut erger lijkt geworden kan allerlei oorzaken hebben. Ik kan niet beoordelen of vliegen daarmee te maken heeft. Maar ook dat is mogelijk.

   Die tuut kan vergeten worden als je jezelf traint om je aandacht ergens anders op te vestigen.

   Belangrijk is in elk geval: niet ertegen vechten.
   En ervan balen is ook al vechten!

   Mijn ervaring is: als we gaan vechten met tinnitus, zullen we ons er meer en meer bewust van worden. Daar kun je gek van worden. Dan kan tinnitus alle andere geluiden naar de achtergrond verschuiven. Dat is hel en dat wens ik niemand toe.

   De vraag is dan: hoe kun je tinnitus vergeten?
   Hoe vergeten wij mensen soms onze sleutels?

   Vergeten doe je het best door AANDACHT TE GEVEN aan iets anders dat jij heel fijn, leuk, boeiend en interessant vindt.

   Ik wens jou alle goeds toe, Anneke, en een mooie dag.

   Met vriendelijke groet,
   Tura Gerards

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *